Er op, er naast | waarom ben ik begonnen met grondwerken?

Sinds anderhalf jaar ren ik zo’n twee keer per week mijzelf rot in een mulle zandbak terwijl ik vroeger mijn paard het werk liever liet doen. 😉 Mijn favoriete discipline in de paardensport is grondwerk. Maar waarom precies en hoe ben ik begonnen? 

Eigenwijs kijkt Rimska mij aan. Ze lijkt haar middelvinger naar mij op te steken en zonder een klein stapje achteruit te doen, blijft ze mij aanstaren. En dat terwijl ik voor mijn gevoel al een uur met mijn arm sta te zwaaien, omdat ze achteruit moet. Als ze eindelijk een mini stapje naar achteren zet hoor ik mijn instructrice zeggen: “Ze is inderdaad wel een dominante merrie. We doen het opnieuw.”

Behang en tape

rimska

Voor Grondwerk heb je eigenlijk alleen een afgesloten stuk, een paard, een touwhalster, een leadrope en een verlenging van je arm nodig. Maar tijdens de eerste lessen grondwerk had ik ook best een stuk behang en een hele hoop tape willen hebben. 😉

Ik ben niet begonnen met grondwerk, omdat ik het super leuk vond. Mijn zusje had al een paar lessen gehad bij Angelique van Angels Horse Coaching en mij leek het ‘wel leuk’ om ook een keer een les te doen. En buiten dat: ik dacht dat Rimska en ik het makkelijk zouden kunnen. Little did I know… 

De eerste les ….

…. was ontzettend frustrerend en leuk tegelijkertijd. De enorme discussie die ik met mijn paard had om het kleine stapje achteruit was ontzettend – maar dan echt ontzettend – irritant, omdat ik wist dat het onder normale omstandigheden wél zou doen. Toen ze het uiteindelijk deed was ik zo blij en trots om een oefening die goed uitgevoerd was dat ik dacht: “God Rimska wat ben je vervelend, maar man man wat is dit tof.” En na deze les ben ik nooit meer gestopt.

Waarom grondwerk?

Rimska_focus

D C van Leijden fotografie

Inmiddels zijn Rimska en ik aangekomen op een zodanig niveau dat we voornamelijk in liberty werken. Dat betekend dat ze in vrije wil met mij – los – samenwerkt. Althans, meestal. Er zijn nog steeds dagen dat ze haar middelvinger naar mij opsteekt of dat ik extra mijn best moet doen om haar zo ver te krijgen gezellig met mij mee te doen, maar over het algemeen vind ze het ontzettend leuk en dat is één van de redenen dat ik dit doe. Ik merk dat mijn paard er heel veel lol aan beleefd als ik met haar bezig ben in haar eigen taal, want dat is wat je doet. Je probeert je te verplaatsen in de lichaamstaal van je paard waardoor jullie samen tot een overeenstemming komen. Ik herhaal: meestal.

Eigen ontwikkeling

13473801_1015348015181156_1588207595_n

Een te hoge energie van mij, waardoor Rimska gefrusteerd is

Een andere reden dat ik dit heel erg leuk vind om te doen is het feit dat het ook goed is voor je eigen ontwikkeling. Doordat je met een paard samen wil werken moet je komen tot en compromis. En dat is goed voor je eigen ontwikkeling. Je leert je eigen gevoelens en energieën af te stemmen op die van het paard. Als jij ontzettend gefrustreerd gaat lopen doen, ga je je paard nooit zo ver krijgen dat hij of zij met je mee wil werken. En dat kan je ook in het dagelijkse leven toepassen.

En niet te vergeten: door het grondwerken is de band tussen mij en Rimska niet perse verbeterd, maar veranderd. We kunnen makkelijker samenwerken en sluiten betere compromissen. En dat vind ik zowel belangrijk als heel erg leuk om mee te maken!

Doe jij ook grondwerk en wat vind jij het leukste om te doen? 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s