To bit or not to bit 

Je hoort mensen vaak zeggen: “Een bit is zo scherp als je hem zelf maakt.” Daar ben ik het mee eens, maar in mijn ogen geld dat voor elk hoofdstel. Of het nu met of zonder bit is. Eigenlijk zou het gezegde moeten zijn: “Een hoofstel is zo scherp als je hem zelf maakt.” 

Als ik ga kijken naar de Facebook-pagina van Denken over Paarden of Paard Natuurlijk, denk ik niet dat ik echt goedgekeurd zou worden als lid. Ik bega in hun ogen één van de ergste zondes in het paardenbestaan. Een bit. Dat ik zonder enig contact rij maakt dan natuurlijk niet uit. En een bitlooshoofdstel: in hun ogen kan dat op geen enkele manier scherp zijn; en daar ben ík het dan weer niet mee eens.

 Hoe ik het zie

bitje

In mijn kast hangt een hoofstel met bit, een hoofdstel zonder bit en een rijhalster. Als ik op buitenrit ga denk ik eerst goed na: wat is het voor weer, is het druk, welk rondje ga ik rijden, ga ik alleen en niet te vergeten hoe ziet mijn paard eruit. Loopt ze al heel de dag te stuiteren of staat ze lekker op rust? Als ik deze vragen heb beantwoord kies ik tussen mijn bitloos hoofdstel en mijn bit hoofdstel.

Ben ik echt tegen een bit?

13177524_282070992125291_6853802955842512524_n

Een bit vind ik niet erg mits er goed nagedacht wordt over het gebruik. Maar dat geld natuurlijk ook voor een bitlooshoofdstel. Ik kan mij wel voorstellen dat het fijner is om een rondje te lopen zonder dat er een bit in je mond zit. Dat meen ik echt, maar hoe je het nu went of keert een paard wordt gedwongen door de ruiter.

En ik denk dat een paard net zo goed ongemak kan ervaren door een hoofdstel zonder bit als de ruiter niet kundig genoeg is.

Veiligheid

11988229_179668645698860_2506242994587018439_n

Als ik met mijn paard op een andere plek op buitenrit ga, neem ik mijn beide hoofdstellen mee. Ik ken mijn paard en ik weet wanneer het veiliger is om een bitje te pakken om haar iets makkelijker door te geven dat ze niet zo mag drammen of klieren. Ik het geval van het rijden met een bit hou ik altijd in gedachte dat er ijzer in haar mond zit. Ik rij altijd met een losse teugel – zonder contact – en probeer haar met mijn stem aanwijzingen te geven.

Is een bit erg? Nee, dat vind ik niet. Is een bitlooshoofdstel beter? Misschien in sommige situaties. Maar vergeet niet dat je niet alleen gebruik maakt van de omgeving waar je rijdt en hou niet alleen het welzijn van het paard in de gaten. Denk ook na over andere mensen die hun eigen veiligheid in combinatie met paarden niet in de gaten houden! Dat is pas denken over paarden 😉

Wat vind jij van bitloos rijden? Doe jij het ook en wat vind je beter of fijner? Laat het mij weten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s