Botbreuken bij het normale paard | nooit meer naar buiten?

Toevallig las ik laatst een artikel dat gebaseerd was op een onderzoek dat Zwitserse onderzoekers hadden gedaan naar botbreuken bij het normale paard. Of te wel: reactie- en (basissport) wedstrijdpaarden. Hieruit kwam dat het merendeel (43%) ontstaat op weilanden en paddocks.

In de reacties las ik van veel mensen dat zij blij waren dat hun paard alleen op de paddock stond of dat ze juist om dat te voorkomen hun paarden alleen op een paddock zette. Maar wat is hier nu de juiste manier?

TOEN MIJN PAARD NOG NIET 24/7 BUITEN STOND

kleine-paddock

Ik heb vroeger veel rondgelopen op stallen waar de paarden niet altijd buiten stonden. Stiekem vond ik het zelf een beetje eng om mijn verzorgpaard (een snelle en vooral felle donder) na een nacht of langer in de paddock te zetten. Ze kon behoorlijk uit haar plaat gaan en dat is nu immers niet ideaal in een kleine bak. Ik kan mij goed voorstellen dat een paard dan makkelijker een been breekt dan wanneer hij altijd buiten staat in een stabiele kudde. Nog sterker kan ik mij voorstellen dat de pezen van paarden die niet een stabiele situatie staan compleet kapot gemaakt worden. Iets anders gezegd: paarden die of altijd buiten staan of altijd binnen.

GAAN PEZEN ECHT KAPOT

Dat is misschien niet helemaal waar, maar ik ben het ontelbare keren tegengekomen dat paarden die niet altijd buiten staan (en dus in een kwartier tijd de andere 23 uur inhalen) gevoelige pezen en/of gevoelige weke delen hebben. Dat kan ik mij goed voorstellen. Een mens loopt heel de dag, maar als jij elke dag uren achtereen in je kamer moet zijn en daarna een uur moet hardlopen, is dat ook niet bevorderlijk.

MAAR WAT MOETEN WE MET DIE 43%

Paarden die vaker buiten staan hebben een hogere kans op blessures als wonden of kreupelheden door het krijgen van een trap. Dat is iets waar je als eigenaar voor ‘tekent’. Je kiest voor extra kans op kreupelheden en de daarbij komende dierenartskosten, maar je krijgt er een gelukkig paard – met sterke pezen – voor terug.

Uit het onderzoek bleek dat pony’s en ijslanders het meest kans hadden op een botbreuk. Dit, omdat ze vaak in groepen buiten staan. Maar in de tijd dat mijn paard 24/7 buiten staat, heb ik niet meer gehoord van een botbreuk. En alle botbreuken die ik ken zijn gebeurd door ongelukken. En de helft van die botbreuken gebeurden tijdens het werken en de andere helft in de winter op een paddock en één paard na een lange winter op stal. De dag dat alle paarden als een soort dolle stier voor het eerst weer op het gras mogen.

DUS IS HET ECHT GEVAARLIJK?

Gevaarlijk zou ik het niet willen noemen. Een tijger is gevaarlijk, een paard is een risico. Een paard op stal houden is een risico, maar met andere risiso’s dan een paard dat altijd buiten staat. Ik zou de risico’s van een stalpaard niet willen hebben (maagzweren, peesblessures), terwijl ik met liefde de grotere kans op botbreuken op mij neem. In ruil voor een happy, wollig paard!

En jij ? Een risico om te aanvaarden of gewoon je paard veilig op stal? Ik ben benieuwd! 

 

Advertenties

Een gedachte over “Botbreuken bij het normale paard | nooit meer naar buiten?

  1. Nienke zegt:

    Ik denk dat er altijd wel een risico is, net als de risico’s voor stalpaarden die jij opnoemt. Mijn paard vindt het heerlijk om buiten te staan, met andere paarden. Dat zou ik haar niet willen ontnemen omdat ze eventueel iets zou kunnen breken 🙂 Dus ik neem dat risico dan maar. Ook denk ik dat als ik mijn paard de hele dag op stal zou hebben de kans groter is dat ze zichzelf bezeerd omdat ze dan pas echt onrustig wordt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s