Het oudere paard in het werk

Rust roest. Deze twee woorden hoor ik al heel mijn paardenleven. Oude paarden moeten blijven bewegen. En dat is logisch! Hoe meer de pezen hun werk blijven doen, des te steviger blijven ze. Hoe vaker de rugspieren worden getraind, des te langer het paard kan genieten van een fatsoenlijke rug. Maar wanneer stopt het? Wanneer is het niet langer ‘rust roest’, maar ‘rust is goed’? 

Rimska is een ‘ouder paard’. Ze is 21 jaar oud om precies te zijn. Nog steeds vrolijk en gezellig. Nog steeds zit er een flinke kop op, ze is immers nog niet een oud paard. Maar soms vraag ik mij af wanneer het goed is om gewoon te stoppen met de training. Ze loopt niet kreupel – over het algemeen – maar de soepelheid is er uit.

TRAINEN

Rimska-fjord-buiten

Mijn stalgenootje op Rimska.

Waarvoor train je als eigenaar vraag ik mij soms af. Train ik voor Rimska? Train ik voor mijzelf? Of hou ik het mijzelf voor dat trainen altijd goed is. De afgelopen weken is Rimska aan het kwakkelen geweest. Ze liep niet kreupel, maar wel slecht. Inmiddels gaat het weer beter, maar een domme bok in de bak zorgde er weer voor dat ze wat kreupel liep.

DE AFGELOPEN WEKEN

De afgelopen weken hebben we niet echt getraind. Ik ging met haar op een korte buitenrit waarbij ik alle zijlen bij moest zetten, om niet als een dolle stier over het ruiterpad ging. Lol in die buitenrit had ze dus wel. En rijden in de bak gaat ook prima, maar toch knagen de vage kreupelheidjes.

DAN MAAR STOPPEN?

Rimska-fjord-los-draf-parelli

Dat vind ik ook zo wat. Naar buiten vind ze heerlijk. Parelli vind ze heel leuk (lees: dan kan ze zweven in draf). En gewoon een rondje dressuuren vind ze ook best prima. Moet je dan stoppen omwille van vage kreupelheden die te pas en te onpas langs komen?

Ik heb besloten door te rijden. Chill. Op haar tempo. En ik let goed op. Loopt ze kreupel? Is ze chagrijnig? Toont ze pijnlijk? Voor ons is dit een oplossing. Maar hoe lang? Dat weet ik niet. Ze is immers een ouder paard.

En jij? Wat vind jij van rust roest? 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s