Het gebruik van een cap | waar is de grens?

Toen ik nog op de manege reed, zag ik het veel gebeuren. Kleine paardenmeisjes die nog zouden gaan slapen met een cap op hun hoofdje. Poetsen, wandelen en natuurlijk rijden: alles ging gepaard met een lelijke casco-helm. Na een aantal maanden ging de cap alleen nog maar op tijdens het rijden. En na een paar jaar – als de eerste eigen pony’s om de hoek kwamen kijken – verdween de cap stiekem uit het straatbeeld.

Ik ben mijn wilde haren kwijtgeraakt. Ik draag braaf mijn cap en ik vind het alleen maar stom – niet stoer, zoals vroeger – als ik mensen zonder cap zie rijden. Het ziet er misschien uit als een champignon op je hoofd, maar het kan je leven redden. Laatst stond ik in de bak aan het grondwerken toen plots de hoeven van mijn paard zich boven mij bevonden. Niet veilig, concludeerde ik. En toch… draag ik geen cap.

EIGENWIJSRimska-bokken-parelli

Ik realiseer mij maar al te goed dat ik mij in een onveilige positie bevind als mijn paard vol enthousiaste langs mij schiet. En toch draag ik eigenlijk nooit een cap als ik werk op de grond. Ik weet om heel eerlijk te zijn niet waarom ik mijn cap niet draag. Ik denk dat ik geen cap draag, omdat ik weet dat Rimska genoeg respect voor mij heeft. Is dat een gegronde reden? Nee, maar wel waar.

RESPECT

Wanneer zou ik wel een cap dragen? Als ik zou weten dat ik te maken heb met een paard met losse achterbenen, dan ja. Toen mijn vorige verzorgpony nog echt jong was, kon ze ook heel raar uit de bocht komen. Toen droeg ik trouw mijn cap, maar na een aantal maanden bouwde ik dat geleidelijk af.

DE PRO’S

Een cap dragen tijdens het werken op de grond is lastig voor mij. Een laatste reden is het feit dat mensen en trainers waar ik tegenop kijk, vaak zonder cap werken. Misschien is het deel van de manier van werken, misschien is het een status symbool of gewoon onhandig. Terwijl ik eigenlijk vind dat een cap dragen op de grond net zo belangrijk is als op het paard zelf. Op beide manieren kan je gewond raken, en flink nog ook. En zouden de pro’s niet gewoon het voorbeeld moeten zijn?

TOCH MAAR DIE CAP

Ik heb besloten. Een cap is veilig. Al helemaal als een paard op de grond naast je staat. Grondwerken met een cap? Ik ben voor! En mocht ik ooit iemand les geven of gewoon iemand ‘die het ook wel wil proberen’: de cap is erbij!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s