Hoe kan je je eigen energie voor je laten werken?

Ken jij het ook? Je bent met iemand aan het werken die van zichzelf heel druk is. Zonder dat je het zelf door hebt ga jij ook jezelf drukker gedragen en sneller bewegen. Je voelt je beter! Maar het kan ook de andere kant op werken: je concentratie verminderd en je krijgt minder voor elkaar. Dit heeft te maken met het energie van degene waar mee jij aan het werk bent. Een paard voelt zich hetzelfde als hij met jou moet werken. Hoe kun je je energie zo doseren dat je het voor je kan laten werken? Energie is niet tastbaar of makkelijk uit te leggen. Maar zonder dat je het weet gebruik je het heel vaak. En: als je weet hoe, kan het handig zijn om je energie zo te doseren dat je het kan gebruiken in de training.

DE WOLF

Paarden doen het ook in een kudde: de energie bijstellen aan de hand van de situatie. En dat doen ze niet bewust, het is een instinct wat ze allemaal hebben. Bijvoorbeeld als er een wolf uit de bosjes komt. Het paard dat de wolf als eerste ziet schrikt. Hierdoor gaat zijn hartslag, adrealine en hoofd omhoog. Het resultaat: het paard rent voor zijn leven. Het resultaat daarvan? De andere paarden voelen de stress, zien zijn spieren spannen en rennen vervolgens mee.

ACTIE EN REACTIE

Als je weet wat de stress reactie van een paard is, hoef je alleen maar de reactie om te draaien. Een paard dat relaxed is spant niet zijn spieren, rent niet weg, heeft geen hoge hartslag en geen adrenaline. En ook een heel belangrijk signaal: het hoofd en de nek zijn laag.

Je kan tijdens de training de mood van je paard tot in zekere zin beïnvloeden. Een paard dat echt stress heeft kan je niet rustig toveren, maar door goed zelf je spieren te ontspannen, rustig te ademen en te glimlachen (dan kan je biologisch gezien, andere spieren niet aanspannen 😀 ). Het paard pikt dit – net als in een kudde op – en wordt vaak ook zelf rustiger.

SPELEN

Spelen in Liberty vinden paarden vaak heel leuk om te doen. Zo ook Rimska. Het kost mij vaak een goede tien minuten, maar dan vliegt ze door de bak alsof er geen morgen is 🙂 Om haar echt aan het spelen te krijgen moet ik mijn energie level omhoog brengen. Dit doe ik bijvoorbeeld door te springen, te klappen, te rennen, maar ook door rechtop te lopen met mijn hoofd hoog. In de paardentaal betekend dit: “Speel met mij!”

Maar het switchen van je energie echt leren kan je niet van een internetpagina. Filmpjes kijken werkt heel goed. Niet alleen van mensen met paarden, maar ook paarden die spelen met paarden!

Op mijn Facebook-pagina staan meer beelden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s