Grondwerk les | wat doe ik en wat leer ik

Bijna twee jaar geleden ben ik begonnen met grondwerk lessen. Niet omdat ik het nou zo leuk vond, maar iedereen bij mij op stal kreeg die les van Angelique (Angels horsecoaching) en ik besloot een les mee te draaien. Ik ben nooit meer gestopt. Tijdens de lessen leer je niet alleen hoe je met je paard om kan gaan, je leert ook hoe je bijvoorbeeld stress onder controle kan houden of hoe je een paard gerust kan stellen door je lichaamstaal te gebruiken.

In de afgelopen jaren hebben Rimska en ik samen heel veel geleerd. En dat is gelijk het keyword… Samen. Toen ik begon dacht ik dat het niet moeilijk kon zijn. Ik kende Rimska immers al 3 jaar en ik verwachte dat ik haar best een cirkeltje om mij heen zou kunnen laten draven. Of achteruit kon laten stappen. Of mij laten volgen. Boy was I wrong

WAT DOEN WE TIJDENS DE LES

Het verschilt per les waar we aan werken. In mijn geval gaan we vaak werken in liberty (dus los). Toen ik begon aan de lessen werkte ik voornamelijk on line (aan de leadrope). De eerste oefeningen zijn vertrouwensoefeningen, stop en ga oefeningen en vervolgens ga je het paard besturen door zijn of haar billen en schouders te draaien. Om dit op papier – of op internet – uit te leggen is een kunst. Daarom ga vanaf deze week af en toe een video op YouTube plaatsen (@HorseOutOfTheBox).

DE AFGELOPEN LES

Zoals ik eerder zei is elke les anders. De afgelopen les ging voornamelijk over schouderbinnenwaarts en travers. Toen Rimska nog jong was kon ze beide oefeningen onder het zadel. Maar als je deze oefeningen op de grond doet, moet je eigenlijk dezelfde oefening doen als je paard. Je schouder gaat dus naar binnen. Ik realiseerde mij nu pas echt hoe moeilijk het is. In het volgende filmpje kan je dan ook zien dat ik elke keer maar een stapje met Rimska doe. Deed ik dat niet: dan ging ze enorm drammen en door mij heen lopen. Dit deed ze niet omdat ze brutaal is – misschien een beetje – maar omdat de oefening te lastig voor haar was. Belangrijk tijdens deze lessen is dus ook het kijken naar je paard.

HET FILMPJE

In dit filmpje zie je de opbouw van de les, de rustmomenten en natuurlijk de oefening van de afgelopen week: de eerste passen in schouderbinnenwaarts.

Heb je vragen over het filmpje, de les of opmerkingen? Ik hoor het graag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s