Grondwerk – Stop And Stare

Als je een goede (werk)relatie op wilt bouwen met je paard is het belangrijk dat de basis goed zit. Zonder een goede basis blijf je misschien een poos vooruit gaan, maar aan het einde van de rit sta je stil. Er mist namelijk iets. Of het nu communicatie, respect of gewoon het snappen van de wereld is: je kan niet verder. Maar hoe begin je met het opbouwen van een relatie? In mijn ogen begin je met grondwerk, en de eerste oefening noem ik ‘Stop And Stare’.

Paarden in het wild begrijpen heel goed waar de grens ligt, en wanneer ze in de persoonlijke ruimte van een ander paard komen. Maar mensen zijn geen paarden en hoe graag we ook ons best voor hen willen doen, we moeten altijd een extra obstakel overwinnen: we spreken niet dezelfde (lichaams)taal. En deze oefening is het eerste gesprek dat je kan voeren!

PERSOONLIJKE RUIMTE

Elk mens, elk paard, elke hond, iedereen heeft een persoonlijke ruimte, en voor iedereen is die anders. Misschien vind jij het prima dat de lieve brave merrie haar neus tegen je aan drukt, maar heb je de speelse, jonge ruin toch liever een eind bij je vandaan. Het is dus belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je ruimte is. Als je dat weet kan je aan het paard duidelijk aangeven wat je ruimte is en kan het paard die automatisch beter respecteren.

CONSEQUENTIE

Het is heel erg belangrijk om consequent te blijven. En dan heb ik het niet alleen over werken op de grond. Het houden van afstand (en deze oefening!) neem je altijd en overal met je mee. Borstelen, uitmesten, wandelen of gewoon kroelen. Paardlief moet zijn afstand en respect op orde hebben 🙂 Het is natuurlijk wel zo dat je per oefening kijkt wat die afstand is. Als je maar duidelijk aangeeft wat de afstand op dit moment moet zijn.

STOP

Tijdens deze oefening begin je gewoon met wandelen. Let goed op dat het paard de vooraf bepaalde afstand bewaard en dat hij achter je loopt. Niet voor je, dan loopt hij of zij in de leidende positie en dat is niet de bedoeling. Als je het gevoel hebt dat je klaar bent voor de ‘stop’, ga je stil staan. Het is de bedoeling dat je paard ook direct stopt en al sta je stil nog steeds dezelfde afstand bewaard. Het is dus niet de bedoeling dat hij of zij doordendert.

GEEN AFSTAND?

Het hoort niet, maar je bent aan het oefenen. Geef dus duidelijk aan je paard aan dat hij of zij niet zo dichtbij je mag staan en dus achteruit moet. Dit doe je door rechtop en goed op twee benen te gaan staan. Je kijkt het paard aan (stare) en je beweegt langzaam je wijsvinger (die de leadrope vast heeft) van links naar rechts.

Geen reactie? Je beweegt je pols van links naar rechts.

Geen reactie? Je beweegt je onderarm van links naar rechts.

Geen reactie? Je beweegt je hele arm van links naar rechts.

Geen reactie? Je beweegt je hele arm van boven naar beneden.

Als het goed is krijg je op een gegeven moment de reactie: het paard gaat naar achteren. De beloning? Volledige ontspanning. Je laat je arm dus gelijk los en je spieren verslappen. Het paard hoeft niet in een keer helemaal naar achteren. Kleine stapjes zijn goed, je begint daarna weer bij fase 1: het bewegen van je vinger. De reactietijd tussen de verschillende fases is een seconde of drie vier. Als je bij de laatste fase geen reactie krijgt, blijf je je arm op en neer bewegen tot je die wel krijgt.

HET RESULTAAT

Het resultaat is een paard dat met respect op afstand blijft staan en zonder twijfelen met je meeloopt en stopt, als jij dat vraagt. Dit is de eerste oefening en als deze goed gaat kan je het ook gaan proberen in draf. Natuurlijk blijven dezelfde regels gelden.

Succes!

Advertenties

Een gedachte over “Grondwerk – Stop And Stare

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s