Mijn paard staat buiten in de sneeuw, kou en regen…

en gelukkig kan ze daar gewoon tegen. Rimska is een fjord van 21. Ze zit dik in het haar (en stiekem ook in het vet) en samen met haar vrienden staat ze dag en nacht, zomer en winter buiten. En dat vind ze niet vervelend. Sterker nog: ze is sinds ze in dit ‘paddock paradise’ staat heel erg opgeknapt. Wat is een paddock paradise precies, hoe werkt het en waarom staat ze niet gewoon op stal? Dat lees je hier!

Vroeger waren paarden zo groot als een vos en waren ze ook nog eens altijd in het wild. Het heeft miljoenen jaren geduurd voordat paarden eruit zagen als de Koniks in de Oostvaardersplassen nu. Toen liepen ze – ook in Nederland – in kuddes rond die bestond uit een hengst, een leidmerrie, een paar gewone merries en diens veulens. Hun dagactiviteit? Eten, lopen, nog een stuk lopen en misschien wat slapen. Ook is het natuurlijk leuk om even te spelen. Maar deze paarden zijn langzaam verdwenen – op de kudde in de Oostvaardersplassen na.

Paarden blijven natuurlijk paarden en ook al zien ze er nu heel anders uit met hun dunne vacht, hoge benen en sportieve lijf: het trekken zit nog in hun bloed.

PERSOONLIJK

De paarden zijn veranderd. De mensen ook en de wensen van de mensen met de betrekking tot paarden zijn ook veranderd. Wij willen geen ploegen meer trekken, maar wedstrijden winnen. Dat vraagt natuurlijk om een heel ander management. Voor paarden is dit op zich geen probleem: ze worden er immers voor gefokt, maar dat neemt niet weg dat ik het niet okay vind dat een paard bijna alleen maar binnen staat. In mijn persoonlijke ervaring heb ik gezien dat mijn eigen paard zich helemaal niet lekker voelt in een box. Ze ging slecht lopen. Ze werd chagrijnig. Ze werd zelfs boos. Ze kreeg een stalondeugd. Ze was niet gelukkig in de kleine vierkante box en de minipaddock. Toen wij gingen kijken wat er mistte realiseerde wij dat ze bijna geen contact had met andere paarden, veel te weinig te eten kreeg en haar lichaamsbeweging bestond zich uit rondjes in de Agterberg-bak.

WAT DAN

Voor onze fjord was dat niet voldoende, besloten wij. Maar wat dan? Wij wonen in de randstad. En wat wij zochten – een kudde, altijd buiten en onbeperkt ruwvoer – is bijna niet te vinden. Gelukkig kwam daar onze huidige stal uit de lucht vallen. Er was nog een plekje beschikbaar: en die kregen wij. Zo belande Rimska in oktober 2015 op een paddock paradise. Binnen een paar dagen liep ze weer beter, was ze minder chagrijnig en weer het lieve paard dat wij al jaren kende. Ik wil niet anders meer ๐Ÿ™‚

EEN PADDOCK PARADISE

Een paddock paradise is gebaseerd op de natuurlijke behoeften van een paard. Dit betekend dat er drie belangrijke dingen in acht worden genomen:

  • Een kudde (contact)
  • Slowfeeders/voerplaatsen (hierdoor kunnen ze eten naar behoefte en ligt de maag nooit stil)
  • Lichaamsbeweging (het simuleren van een kudde die trekt)

Als je kijkt naar onze paardenvrienden in de Oostvaardersplassen zie je dat zij dezelfde elementen hebben. Ze staan in een kudde, kunnen heel de dag door eten en lopen in de kudde en krijgen zo hun lichaamsbeweging. Je gaat dus eigenlijk terug naar de natuurlijke omgeving van een paard.

HOE WERKT EEN PADDOCK PARADISE

Een paddock paradise is niet ingewikkeld, je hebt er alleen ruimte voor nodig. Het principe heb ik hierboven uitgelegd. Maar om de kudde daadwerkelijk aan het lopen te krijgen moet je ze uitdagen en prikkelen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de voerplekken te verdelen over de verschillende kanten van de paddock. Op deze manier kan je de paarden onbedoeld van de ene kant naar de andere kant van de paddock leiden als ze bijvoorbeeld worden weggejaagd of als het eten in de ene bak op is. Doordat de paarden gaan lopen trainen ze elke dag – en op elk moment – hun spieren. Hierdoor komt een constante energie vrij wat weer beter is voor de lichaamswarmte, pezen en natuurlijk ook de spieren. Ook merk ik dat de paarden veel spelen. En dan vooral de jonge ruinen ๐Ÿ™‚

WAAROM NIET GEWOON OP STAL?

Mijn paard staat in een paddock paradise om de volgende redenen:

  • Constante beweging (goed voor de: pezen, benen, botten, spieren, bloedsomloop en goed tegen artrose)
  • Constant contact met andere paarden
  • Constant een maag die aan het verwerken is (werkt tegen maagzweren)
  • Een heel vrolijk paard

Ik ben heel erg tevreden met de plek waar mijn paard nu staat en hoe het met haar gaat. Zowel fysiek als psychisch. Ik zal daarom nooit preken voor een stal. Wel voor een paddock paradise (of een andere manier van altijd buiten), omdat ik hierin geloof. Ik ben wel van mening dat wij iedereen in zijn waarde moeten laten. Elke ruiter, menner of liefhebber doet dit om dezelfde reden: we zijn dol op paarden.

En jou paard? Let me know!

———-

Wil je meer informatie of meer horen van Horse Out Of The Box? Volg mij dan op Facebook, Instagram of YouTube. Mailen kan natuurlijk ook altijd! Kijk hiervoor op mijn contactpagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s