Beweeg de billen van je paard| grondwerk

Het is belangrijk dat je aan je paard laat merken dat jij de baas bent, maar het is natuurlijk niet te bedoeling om je paard als een bullebak door de bak te jagen. Hoe kan je laten zien dat jij en de baas bent en zijn vriend wil zijn? Dat kan met deze oefening.

Paarden communiceren anders met elkaar dan mensen onder elkaar doen. Wij zeggen: “stop, hou op, ik vind het niet meer leuk.” Een paard zwiept met zijn staart of jaagt zijn ‘onderdanen’ weg. Het zwiepen met een staart kan je minder goed kopiëren dan het wegjagen van je paard. Al helemaal als het paard nog aan de leadrope zit. Daarom jagen we vandaag het paard rustig weg. Dit is het vervolg van: Stop And Stare

HET IDEE

Paarden onder elkaar (bijvoorbeeld op de voerplaats) geloven dat degene die de baas is, besluit waar iedereen staat. Dus als de leider besluit dat Pietje bij het lekkerste hooi staat, gaat hij daar staan en jaagt Pietje weg. Pietje gaat vervolgens naar Jantje toe, en jaagt hem weg. Zo krijg je een kettingreactie. En die kettingreactie ga jij vandaag in gang brengen.

DE KETTINGREACTIE

Vandaag ga jij op de plek van je paard staan. Hoe doe je dat? Het is belangrijk dat je niet bij zijn hoofd of billen staat, maar op de plek waar je normaal aan zou drijven. Zie: de blauwe cirkel. Zorg ervoor dat je ongeveer op 1.5 stick afstand staat. Kijk vervolgens naar de billen van je paard. Zie: de rode lijn. Als het goed is draait je paard zijn billen om. Als jij meeloopt kom je, als het goed is, terecht op de plek waar hij of zij eerst stond.

GEEN REACTIE?

Als je in eerste instantie geen reactie krijgt op je vraag, maak dan met je stick draaiende bewegingen richting het paard. Ongeveer op de hoogte van de groene lijn. Als er dan nog steeds geen reactie komt vraag dan extra met je hand aan je leadrope.

Als het paard de gewenste reactie geeft (lees: hij draait zo ver weg dat jij op zijn plek kan staan), beloon dan door volledig rust aan te geven. Ontspan je, glimlach en haal een paar keer diep adem. Het is natuurlijk niet verkeerd om eerst te beginnen met een enkele stap op zij: kijk goed naar je paard en wat hij of zij aangeeft. Samen komen jullie er wel!

Wil je meer informatie of meer horen van Horse Out Of The Box? Volg mij dan op Facebook of Instagram. Mailen kan natuurlijk ook altijd. Kijk hiervoor op mijn contactpagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s