Spelenderwijs trainen

Training is belangrijk voor een paard. In het wild kunnen ze zichzelf trainen door het vele lopen, maar in ons kleine, koude kikkerlandje is dat toch niet mogelijk. Als eigenaar ben jij degene die daar verantwoordelijk voor is. Het is een serieuze aangelegenheid, maar ik geloof dat je een paard het meest kan leren als je ook plezier toevoegt. Of zoals Mary Poppins al zei: “A spoonful of sugar makes the medicine go down”

Nu heb ik niet een paard dat het zo ontzettend leuk vind om te spelen, dus echt speelgoed (lees: een bal, zweep of pion) is voor haar niet een beloning. Maar het spelen met een mikado van balken, om haar coƶrdinatie te oefenen, is dan wel weer een enorm feest. In dit artikel leg ik een paar spelletjes uit waarmee je je paard ook kan trainen.

EEN (VOET)BAL

Met een voetbal kan je je paard minder sensibel maken. Het is natuurlijk het idee dat je je paard leert voetballen, maar tegelijkertijd leren ze dat het niet eng is aan een bal (dus: een on-alledaags object) te zitten. Simpel, nuttig en leuk!

EEN ZEIL EN EEN BLOK

Sommige paarden hebben last van schrik voor verschillende ondergronden en de wisseling van verschillende ondergronden. Bijvoorbeeld van gras naar asfalt of andersom. Om een paard minder bang te leren zijn van verschillende ondergronden kan je een hoop verschillende dingen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een zijl op de grond of een vierkant van balkjes waar je plastic flessen in legt. Maar je kan ook denken aan een blok. De meeste paarden vinden het namelijk heel leuk om op een hoogte te staan en het feit dat een blok een andere ondergrond heeft vergeten ze dan voor het gemak šŸ™‚

BALKJES

Balkjes kan je voor bijna alles gebruiken! Bijvoorbeeld een doolhof: goed voor de coƶrdinatie. Of een cavaletti leggen: goed voor de bilspieren Ʃn de coƶrdinatie. Balkjes kan je ook gebruiken om gebieden af te zetten en zo je paard te leren dat ze stil moeten blijven staan.

Heb jij nog leuke oefeningen? Laat het me weten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s