Wat voer ik mijn paard

Het belangrijkste voer dat paarden kunnen krijgen? Ruwvoer. Zonder ruwvoer gaat er een hoop mis in hun lijf. Denk bijvoorbeeld aan maagzweren. Ook is het belangrijk dat paarden een uitgebalanceerd dieet krijgen. Zonder dat dieet kunnen zij verschillende tekorten ontwikkelen, net als een mens. Die tekorten kunnen bijvoorbeeld overgaan in slechte hoeven, spieren, botten en vacht. Wat een ‘goed’ dieet inhoud en wat ik mijn paard voer lees je hier.

Een goed dieet voor het ene paard is voor het andere misschien niet geschikt. Net als mensen hebben paarden een smaak die ze wel of niet lekker vinden. Ook kan het ene paard heel goed functioneren op het ene merk brok en het andere niet. Of misschien heeft jou paard helemaal niks nodig. Het kan allemaal.

CELLULOSE

Celwanden in bomen en planten (zoals gras) zijn gemaakt van cellulose. De meest zoogdieren (zoals mensen) kunnen dit niet verteren. Alhoewel ze het niet zelfstandig kunnen verteren hebben sommige zoogdieren wel gras (of hooi) in hun dieet opgenomen. Koeien bijvoorbeeld, maar ook onze paarden.

De koe heeft meerdere magen en herkauwt zijn eten waardoor ze de cellulose toch kunnen verteren. Paarden doen het anders. In hun darmen maken ze een fermentatieproces aan. In samenwerking met miljoenen micro organismen verteren ze daar het cellulose in gras. Bij dit proces komen verschillende vitamines en mineralen vrij. Op deze manier kan het paard zich ook voorzien in die mineralen. Het spreekt voor zich dat het dus belangrijk is dat je paard de stof cellulose binnenkrijgt. Zonder die cellulose is het fermentatieproces niet in gang, waardoor ook de mineralen niet ontstaan.

Om dit proces goed te laten verlopen is het ook heel belangrijk dat het voer niet in porties binnenkomt, maar in een getage stroom die het paard zelf kan bepalen. Vandaar dat de beschikbaarheid van hooi altijd aanbevolen word 🙂 Dit proces zorgt er namelijk ook voor dat het paard zich lekker warm kan houden.

KRACHTVOER

In de wereld van PaardNatuurlijk is niet iedereen enthousiast over krachtvoer. Het is natuurlijk niet iets dat een paard vroeger at en daarmee is het niet natuurlijk. Zelf ben ik van mening dat een paard zelf aan kan geven of zij iets extra’s willen. Ook kan je natuurlijk goed naar je paard kijken. Is zijn vacht niet mooi? Dan mist het paard – waarschijnlijk – vitamines of mineralen. Zelf opzoeken hoe je dat bij kan vullen kan gewoon op internet, maar ik denk dat de meeste paarden wel baat hebben bij een mineralenbrokje. Immers zijn wij ook niet meer natuurlijk met hen bezig. Hun spieren zijn anders geworden en wij gebruiken hen nu om op te rijden. Een nieuwe manier van leven, vraagt ook een nieuw voedingspatroon. Natuurlijk verschilt ook dit per paard. Ik ken een hoop paarden die het prima doen op een mineralenbrok terwijl er ook paarden zijn die het niet goed doen op een brok.

WAT EET MIJN PAARD

Mijn eigen Rimska staat altijd buiten en heeft ook altijd een ruime hoeveelheid hooi en vers water tot haar beschikking. Wij hebben er wel voor gekozen om haar krachtvoer te voeren. Ze krijgt elke dag een beetje Metazoa. Ze doet het hier heel goed op. Het valt ons na een paar jaar wel op dat ze in de maanden dat de ‘R’ in de maand zit opeens honger lijkt te krijgen. Als je dan metazoa bij gaat voeren, komt zij tot rust en loopt ze minder te schooien. Zo rond februari/maart begint zij met lange tanden te eten. Een teken voor mij dat ze de brokjes niet meer nodig heeft. Wij blijven het haar voorzetten tot ongeveer april/mei. Maar vaak besluit ze geen gebruik te maken van het voer.

Ook krijgt Rimska af en toe een appeltje of Kiwi&Co snoepjes. Gewoon voor de lekker. Je bent niet voor niets een fjord 🙂 Zelf ben ik ontzettend blij met de snoepjes. Ze ruiken heerlijk en ze zijn makkelijk te doseren, omdat je twee verschillende maten hebt. De grootste maat gebruik als hapje terwijl ik de kleine gebruik als beloning bij vrijheidsdressuur. Ideaal!

Wil je meer informatie of meer horen van Horse Out Of The Box? Volg mij dan op Facebook, Instagram of YouTube. Mailen kan natuurlijk ook altijd. Kijk hiervoor op mijn contactpagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s